Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в

...
Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в
Коментари Харесай

Кирил Нектариев - големият дарител на българското девическо образование



Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 година Първороден наследник в фамилията на хаджи Недко Цвятков,  образован и състоятелен търговец на коприна и копринени произведения. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има опцията да се срещне с високата европейска просвета, и да придвижи някои от нейните постижения в фамилията си и в Сопот.

Кирил Нектариев  поема по пътя на татко си - приема монашество и доближава до високи църковни постове. Използва ги не за лично благополучие, а за богатството на образованието, и най-много за девическото .

Дарява 450 златни лири като капитал в интерес на Сопотското девическо учебно заведение. Прави дарения и на девическите учебни заведения в Карлово, Калофер и Пловдив.

В наследството си от 4 март 1868 година Кирил Нектариев подарява на двете сопотски учебни заведения (мъжко и девическо)16000 гроша, на манастира „ Свети Спас “ 10000 гроша, и още 10000 гроша за корекция на манастирската църква, на Сопотския девическия манастир „ Въведение Богородично “ 2000 гроша.

Недвижимите си парцели: ниви, гори и воденица, подарява на учебните заведения в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо учебно заведение „ Свето Благовещение “ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли) .

Мотивите за тази си дарителска активност Кирил Нектариев самичък акцентира в завещателния си акт:

„ Долуподписаний Кирил Нектариев свещеноинок, протосингел на Пловдивский митрополит, българин, родом от село Сопот в Пловдивската кааза, като съм седемдесетгодишен на възраст, намислих за положително приживе да си наредя благоприобретеното имане по този начин, че след гибелта ми, то да послужи за обучение на моите единоплеменници българи, които имат толкоз потребност от него, най-много в този момент, когато западните (държави) се ползуват от тая потребност, та сякаш да разпространят образованието в тях, го отвличат от Православието “.

Архимандрит  Кирил Нектариев умира през 1870 г в гр. Пловдив, където е и заровен.

Повече за личността на донора споделя в “Нашият ден “ гл. ас. доктор Стефан Шивачев , шеф на Регионалния исторически музей - Пловдив. Д-р Шивачев е създател на книгата -  “Дарителят отец Кирил Нектариев ”.

“Много е забавен животът на Кирил Нектариев. Роден е в Сопот и учи в килийното учебно заведение към Сопотския мъжки манастир, там прима монашеството и монашеското име Кирил .

През 1825 година става нещо извънредно забавно. Изведнъж се оказва, че този духовник, приключил килийното обучение, е харесан от новия гръцки митрополит – Никифор за негов протосингел. В продължение на 25 година той е протосингел.

През тези години той съумява да свърши съвършено своята работа. Той е връзката сред богатите български чорбаджии в Пловдив от семейството Чалъковци и гръцки митрополит. През това време става нещо доста забавно. За първи път гръцкия митрополит освещава новите български учебни заведения в Копривщица през 1834 година и в Сопот през 1836 година.

Българските чорбаджии дават средства за преизграждане на храмовете в Пловдив. Във всичките тези години връзката сред Пловдивската епархия и гръцкия митрополит е точно Кирил Нектариев .

След гибелта на митрополит Никифор през 1850 година идва новия митрополит в Пловдив, който е заплашителен българомразец и Кирил Нектариев напуща тази служба. Но тогава към този момент той има едно персонално благосъстояние, което се пресмята на към 120 000 гроша . Една къща в Старинен Пловдив в средата на ХIХ в. се продава за 6-7 хиляди гроша.

И през идващите 20 години Кирил Нектариев въз основата на тези средства, които той е спечелил посредством финансови интервенции, съумява да усили това свое благосъстояние и доникъде на 70-те години на ХIХ в., когато приключват неговите дарения, по доклада, който племенникът му Найден Геров прави, подарява към 460 хиляди гроша . Това са огромните дарения, дребните той не желае да регистрира, когато е оказал помощ на монаси и манастири с дребни средства.

Философия на даренията

Както и в този момент, по този начин и тогава, огромна част от даренията потъват някъде или при реализацията им има някакви неясноти. Затова той подарява пари най-вече за създаване на тези девически учебни заведения . Така с предоставени от него средства е построена постройката на девическото учебно заведение в Сопот.

 Девическото учебно заведение в Сопот

С негови средства е построена постройката на девическото учебно заведение в Карлово, в Калофер . Най-интересното му подаяние е за девическото учебно заведение в Пловдив, което е осъществено с посредничеството на Найден Геров като съветски вицеконсул в Пловдив.

Как хората възприемат информацията към огромния донор през днешния ден чуйте от доктор Стефан Шивачев в звуковия файл.

Възможна ли е задачата на будителите и донорите през днешния ден, какво реализират и каква е ориста им, както и за самодейността „ Да построим дом за Пловдивската опера “.

Темата разяснява в “Нашият ден “ инж. Любозар Фратев , държавник и филантроп, ръководител на Фондация „ Балкански културен конгрес “, притежател на премията „ Следовник на будителите “ през 2011 година.

“В случая с Кирил Нектариев не става въпрос за парите. Тук виждаме по какъв начин едни донор става будител . Едно е да дадеш пари за самун и облекло, друго да правиш учебни заведения.

Повече за самодейността „ Да построим дом за Пловдивската опера “ чуйте от инж. Любозар Фратев в звуковия файл.

Уикипедия
Снимки:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР